Gehakthachee met Puree

Gehakthachee met puree, een typisch Hollandse vleesgerecht dat toch nog een keer kon worden aangepast. In plaats van het duurdere hacheevlees kunnen we deze hachee maken met rundergehakt, omdat dit minder vet is dan half om half.

We maken dit gerecht overigens wel met de typisch Hollandse aardappelpuree, dat je overigens ook kunt wijzigen in puree gemaakt van zoete aardappelen.

De aardappelpuree maken we niet zelf, maar we gebruiken aardappelpuree die je tegenwoordig bij iedere slager en bij veel supermarkten kant en klaar kunt kopen. Wil je de puree toch zelf maken, heb je ongeveer 800 gram nodig voor 4 personen. Maak in dat geval de aardappelpuree wel lekker romig, dus roer er echte boter door in plaats van margarine, en een scheutje room.

Ingrediënten 4 personen

25 gram boter
3 Uien, schoon gemaakt en in stukjes gesnipperd
300 gram rundergehakt.
1 eetlepel Azijn.
2 Kruidnagels,
2 Zakjes jus met ui
400 gram snijbonen, schoon gemaakt en in stukjes gesneden.
800 gram aardappelpuree

Bereiding


De boter in een koekenpan verhitten en daarin de stukjes ui fruiten gedurende ongeveer 1 minuut.

Voeg het gehakt toe en bak dit gedurende ongeveer 5 minuten rul. Dus zo fijn mogelijk maken met een vork.

Voeg nu azijn, de kruidnagels, de inhoud van de zakjes jus, en een halve liter warm water toe.

Op een hoog vuur 5 tot 6 minuten laten koken.

De snijbonen in een pan met water en kook deze in 8 minuten gaar.

Maak of verwarm ondertussen de aardappelpuree.

Verwijder de kruidnagels uit de gehakthachee. Verdeel de puree en de hachee over 4 borden.

Tips voor bij de gehakthachee

Bij deze hacheesoort kun je ook prima fruit uit blik serveren, verse ananas, en zelfs aardbeien. Fruit geeft een toch wel bijzondere smaak aan iedere soort hachee.

Dit stamt eigenlijk nog van vroeger toen hachee vaak in een wintermaanden werd geserveerd, samen met ingelegd fruit. En dat kun je goed vergelijken met fruit uit blik.